Хабар голові ДПС: НАБУ і САП заявили про викриття схеми легалізації понад €21 млн

НАБУ і САП заявили про викриттясхеми легалізації частини неправомірної вигоди, одержаної у 2015–2016 роках головою Державної фіскальної служби та наближеними до нього особами за відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу, повідомляє пресслужба бюро.

Ймовірно, йдеться про справу щодо хабаря Роману Насірову в розмірі 722 млн грн. НАБУ та САП повідомили про підозру близькій особі ексголови ДФС (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 ч. 3 ст. 209 КК України) та раднику (ч. 3 ст. 209 КК України).

За даними слідства, протягом грудня 2015-го – березня 2016 року близька особа очільника ДФС посприяла йому в отриманні частини неправомірної вигоди у сумі понад €13 млн на рахунки підконтрольної компанії-нерезидента (Британські Віргінські Острови). 

Слідчі стверджують, що протягом травня 2017-го – квітня 2018 року особа, яка є власником групи будівельних компаній, легалізувала всю суму одержаного хабаря та витратила її на придбання недобудованого житлово-офісного комплексу з паркінгом у центрі Києва. 

Наприкінці 2023 року було накладено арешт на 81 об’єкт нерухомості та понад 30 млн грн, які власник групи будкомпаній набув саме завдяки легалізованим коштам.

Іншу частину неправомірної вигоди у сумі €7,9 млн, яка знаходилася на рахунках ще однієї підконтрольної компанії-нерезидента (Британські Віргінські Острови), легалізував радник топпосадовця. Слідчі заявляють, що $5,5 млн він «відмив» шляхом укладення агентського договору у січні 2017 року, а у квітні–серпні 2018-го – ще €2,8 млн як оплату за договорами купівлі-продажу.

Наразі слідчі встановлюють обставини легалізації останньої частини неправомірної вигоди у розмірі $5,5 млн та причетних до цього осіб.

Раніше повідомлялося, що суд обрав запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою двом керівникам департаментів Айбокс Банк, яких підозрюють у «відмиванні» понад 5 млрд грн для нелегальних казино.