SpaceX провела нове випробування космічного корабля Starship

Компанія SpaceX Ілона Маска 6 червня провела успішний четвертий запуск космічного корабля Starship. Трансляція запуску велася в соцмережі X. Кораблю вдалося зберегти необхідну траєкторію і здійснити мʼяку посадку.

Засновник і голова компанії Ілон Маск привітав команду SpaceX з успішним випробуванням. Маск розраховує, що Starship у майбутньому доставлятиме людей і вантажі на Місяць та Марс.

Starship запустили з майданчика Starbase (штат Техас) о 15:50 за київським часом. Метою запуску було відпрацювання повернення на Землю першого ступеня Super Heavy і самого космічного корабля.

Оснащений 33 двигунами перший ступінь вперше зміг мʼяко приводнитися в Мексиканській затоці. Цього разу ракета не буде використана повторно, але передбачається, що згодом Super Heavy буде використовуватися багаторазово.

Пізніше Starship, виведений на орбіту ракетою, повторно увійшов в атмосферу і приводнився в Індійському океані.

Кораблю вдалося зберегти необхідну траєкторію, зависнути над водою і здійснити мʼяку посадку, повідомила SpaceX.

Попередні випробування Starship пройшли в березні 2024 року. Тоді не вдалося мʼяко приводнити перший ступінь ракети, а потім перервався звʼязок із самим кораблем, і його визнали втраченим.

Голова SpaceX також вважає, що Starship замінить ракету SpaceX Falcon 9 у бізнесі компанії з комерційних запусків, вона виводить більшість світових супутників на низьку навколоземну орбіту.