ВР унеможливила банкрутство «Мотор Січі»: лідер авіабудівної галузі намагається не втратити позицій, здобутих командою В’ячеслава Богуслаєва

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, що покликаний убезпечити від можливого банкрутства і зберегти у власності держави запорізьке підприємство «Мотор Січ». Про це повідомляє портал “From-ua“.

Підприємство, що за часів успішного керівництва Вячеслава Богуслаєва стало одним зі світових лідерів у сфері виробництва авіадвигунів, входить до переліку критичних для економіки країни на тлі війни.

22 травня 2024 року депутати більшістю голосів ухвалили законопроєкт №8316, яким запровадила мораторій на банкрутство державних об’єктів критичної інфраструктури на час воєнного стану та ще два роки після його завершення.

Зауважимо, що попри зовнішні виклики, спричинені війною, ПАТ «Мотор Січ» залишається одним з провідних промислових підприємств України. Товариство, чиї потужності сконцентровані в прифронтовій Запорізькій області увійшло до топ-10 роботодавців 2024 року, за версією порталу Opendatabot. Компанія має у своєму штаті 14 525 працівників.

Історія

«Мотор Січ» є одним з провідних світових виробників авіаційних двигунів для літаків і вертольотів. Історія заводу налічує понад 100 років, а продукція експлуатується в більш ніж 120 країнах світу.

Послуги

Підприємство надає широкий спектр послуг з обслуговування вертольотів:

  • Капітальний ремонт вертольотів типу Мі-8, Мі-17, Мі-2.
  • Модернізація вертольотів, наприклад, Мі-8Т до профілю 8МСБ.
  • Переобладнання вертольотів для різних цілей: транспортних, медичних, пошуково-рятувальних тощо.
  • Обладнання вертольотів сучасною авіонікою.
  • Виробництво та ремонт головних вертолітних редукторів.
  • Гарантійне та післягарантійне технічне обслуговування.

Розквіт запорізького авіамоторного виробника припадає на період, коли «Мотор Січ» очолював доктор технічних наук, професор, академік Академії інженерних наук України В’ячеслав Богуслаєв. Недарма Рішенням Уряду в 2012 року саме його було визначено Генеральним конструктором із створення та модернізації вертолітної техніки.

Внесок В’ячеслава Богуслаєва

Під керівництвом В’ячеслава Богуслаєва, «Мотор Січ» зробила значний внесок у розвиток вітчизняного вертольотобудування, впровадивши проєкти модернізації вертольотів Мі-8 до версії МСБ та повернення вертольотів Мі-2 у версії МСБ-2 «Надія». Саме під опікою пана Богуслаєва підприємство досягло значного рівня імпортозаміщення, використовуючи здебільшого українські компоненти.

Підсумки

Наразі, попри труднощі війни, «Мотор Січ» намагається не втрачати позиції, здобуті командою В`ячеслава Богуслаєва, намагається продовжувати розвивати сучасні технології та зберігати високу якість продукції. Вочевидь, на жаль, агресія рф та націоналізація заводу призвели до проблем із збереженням безперебійної роботи цього критично важливого для економіки та обороноздатності України підприємства, через що депутатам і прийшлося приймати нещодавнє рішення ВРУ.