Українців не звільнятимуть з роботи за зв’язки в окупації і РФ

Верховна Рада погодилась із пропозиціями президента Володимира Зеленського та виключила із законопроєкту №7731 норму про право роботодавця на звільнення працівника за неінформування про зв’язки з фізособами, які перебувають у РФ та в окупації. Про це пише “Інтерфакс-Україна“.

Так, за законопроєкт №7731 в цілому із пропозиціями Зеленського проголосував 241 нардеп.

“Дотримуючись пропозицій президента, Верховна Рада також доповнила законопроєкт новими частинами, згідно з якими складовою правил внутрішнього трудового розпорядку можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, які містять положення, зокрема, про зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією”, – йдеться у повідомленні.

У законопроєкті йдеться, що встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є обов’язковим.

Як відомо, президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради законопроєкт № 7731, який дозволив би роботодавцям звільняти працівників за неінформування про контакти з людьми на окупованих територіях. Зеленський заропонував нардепам виключити цей пункт.

До другого читання у документі з’явилась норма про право роботодавців звільняти своїх робітників, якщо ті не повідомили своє керівництво про наявні звʼязки з людьми, які залишилися на тимчасово окупованих територіях.

Після цього вісім правозахисних організацій в Україні звернулися до Зеленського з проханням ветувати закон, назвавши таку норму “підставою для утисків і стигматизації тих, хто має родичів в окупації, і людей, які досі там зареєстровані, але виїхали за кордон”.