Майже 60% бізнесів мають проблему з пошуком працівників – опитування Мінекономіки

У2024 році роботодавці, які наймають працівників, вказують на дефіцит кадрів – 43% опитаних респондентів зіткнулися з труднощами при заповненні вакансій, йдеться у опитуванні Міністерства економіки.

Згідно з опитуванням, 58% бізнесів назвали проблемою пошук кваліфікованих працівників, 42% – необхідне зовнішнє фінансування, 40% – безпеку бізнесу, 25% – конкуренцію і 24% – ланцюги поставок.

За даними проведеного опитування, саме мобілізація (67%) та міграційні процеси (54%), на думку респондентів, є основними причинами браку робочої сили. Крім того, до причин нестачі робочої сили віднесли неконкурентну зарплату (36%) та внутрішню міграцію (21%).

Роботодавці намагаються заповнити вільні вакансії різними способами, однак є й такі, які через неможливість набрати персонал відмовляються від замовлень (11%). Водночас 36% опитаних респондентів очікують на погіршення ситуації з нестачею кваліфікованих кадрів на ринку праці після завершення війни.

В опитуванні взяли участь 3175 респондентів з усіх регіонів України. В опитуванні взяли участь 88% підприємтсв, в яких кількість працівників не перевищує 200, тобто вибірка – це зріз думок, в основному малого та середнього бізнесу.

Як відомо, український бізнес під час війни відчуває дефіцит кадрів через міграцію та мобілізацію, посилення конкуренції за працівників і проблеми з продуктивністю праці, йдеться в інфляційному огляді НБУ за квітень 2024 року.

У травні бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності. ндекс очікувань ділової активності (ІОДА) знизився до 48,0 з 52,3 у квітні. Негативно повпливали значний дефіцит кваліфікованих кадрів, невизначеність щодо подальшого перебігу бойових дій і умов мобілізації співробітників та інші фактори.