Чехія запустила пілотний проєкт добровільного повернення біженців до України

Українські біженці, які отримали в Чехії статус тимчасового захисту і які хочуть повернутися на Батьківщину, тепер мають можливість скористатися допомогою від держави. Про це повідомляє Radio Prague International.

Міністерство внутрішніх справ Чехії запустило пілотний проєкт добровільного повернення, завдяки якому біженцям буде сплачено квитки на автобус, а хворим – транспортування в машині швидкої допомоги.

Пілотний проєкт триватиме з червня до листопада. Чехія готова сплатити квитки до 400 осіб, а також організувати санітарний транспорт максимум для 30 пацієнтів.

Концепцію добровільного повернення було затверджено урядом у середині травня. На програму виділено п’ять із половиною мільйонів крон. Біженці зможуть скористатися можливістю оплачуваного добровільного повернення лише один раз.

У квітні, за даними МВС, у Чеській Республіці проживало близько 339 тисяч громадян України, які залишили Батьківщину через повномасштабне російське вторгнення.

Як повідомлялося, під тимчасовим захистом у ЄС станом на 31 січня перебувало 4,3 млн осіб, які залишили Україну внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Основними країнами ЄС які надали статус тимчасового захисту були Німеччина (понад 1,27 млн осіб; 29,5% від загальної кількості ЄС), Польща (951 560; 22,1%) і Чехія (381 190; 8,9%).