Аграрії найчастіше закривали бізнес за час повномасштабної війни – дослідження

Найбільше за час великої війни в Україні закрилося аграрних підприємств — 1261 компанія за період із 2022 року по перший квартал 2024 року включно. Про це йдеться у повідомленні YouControl.Market.

Зазначається, що наступні сфери за кількістю закриттів — оптова торгівля, операції з нерухомістю та будівельні компанії.

“Частка закриття компаній, які надають юридичні послуги в загальній кількості припинених фірм за час війни зросла у 2 рази. Тобто якщо в 2021 році на юридичний сектор припадало 2,3% усіх припинень бізнес-діяльності в Україні, то за період повномасштабної війни частка закритих юридичних компаній зросла до 4,7%”, – йдеться в повідомленні. 

У YouControl.Market додали, що знизилась інтенсивність ліквідацій компаній за більш ніж два роки війни в секторах водопостачання, деревообробки, роздрібної і оптової торгівлі.

Інтенсивність офіційних ліквідацій підприємств під час повномасштабної війни у порівнянні з 2021 роком найбільше зросла в Одеській, Запорізькій та Київській областях.

“Натомість суттєве зниження закриттів бізнесу спостерігалося у таких регіонах як Херсонська, Харківська та Донецька області. Цей тренд пов’язаний з окупацією частини регіонів, а не з покращенням умов ведення бізнесу”, – йдеться у повідомленні.

Як відомо, Мінагрополітики прогнозує цьогоріч зменшення врожаю на 10%. У міністерстві підкреслили, що на початку минулого року загальний валовий збір зернових та олійних на 2023 рік також прогнозувався майже на 13% меншим порівняно з попереднім періодом, на рівні 63,5 млн тонн, але погодні умови тоді сприяли збільшенню врожаю.