Верховна Рада заборонила банкрутство державних обʼєктів критичної інфраструктури

Верховна Рада схвалила мораторій на банкрутство обʼєктів критичної інфраструктури, які перебувають у державній власності, під час воєнного стану та ще впродовж двох років після його припинення, повідомив депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

За документ у цілому проголосували 227 нардепів. Згідно з пояснювальною запискою, проєкт закону пропонує встановити, що спори (справи), предметом яких є право власності держави на об’єкти критичної інфраструктури, що перебувають у державній власності, та/або здійснення відновлення платоспроможності таких об’єктів або визнання їх банкрутом, не підлягатимуть судовому розгляду в період дії воєнного стану та протягом двох років із дня його припинення чи скасування.

Відповідний законопроєкт №8316 було зареєстровано ще у грудні 2022 року. У першому читанні документ ухвалили у березні 2023-го. У серпні депутати відправили його на повторне друге читання.

Як відомо, об’єктами критичної інфраструктури вважаються об’єкти, системи, їхні частини та їх сукупність, які є важливими для економіки, національної безпеки та оборони, порушення функціонування яких може завдати шкоди життєво важливим національним інтересам.

Сума прямих збитків, завданих інфраструктурі України під час війни, станом на січень сягнула $154,9 млрд, повідомили експерти проєкту KSE «Росія заплатить» у лютому. Завдані інфраструктурі збитки сягають $36,8 млрд, втрати промисловості та підприємств – уже на рівні $13,1 млрд. Зруйновано або пошкоджено 78 малих, середніх та великих приватних підприємств, а також 348 держпідприємств.