Відновлення традицій: як Інститут козацтва, заснований за ініціативи екскерівника «Мотор Січ» Богуслаєва, допомагає українській армії

Військові традиції — це те, що допомагає робити українське військо непереможним. Козацькі традиції не втратили свого сенсу та лишаються затребуваними і корисними в сучасній армії. Про це заявив в інтервʼю український історик, професор Вадим Задунайський, повідомляють «Економічні новини».

На думку професора, попри те, що сучасна російсько-українська війна суттєво відрізняється від збройних конфліктів минулого, українське козацтво завжди відроджувалось у визначальні й критичні моменти історії держави. Розвивати ці традиції в українському війську зараз дуже важливо для застосування актуальних козацьких традицій з метою підсилення мотивації, товариськості, внутрішньої ідентичності та формування лідерства в батальйонах.  

В Україні цими питання опікується Науково-дослідний інститут козацтва. Він об’єднує ряд професіональних учених, зацікавлених у всебічній науковій розробці історії та сучасних проблем козацтва.

Співзасновниками Інституту козацтва виступили Інститут історії України НАН України та АТ «Мотор Січ». Величезну роль у заснуванні першого в Україні Інституту козацтва особисто відіграв колишній керівник «Мотор Січ», академік, доктор технічних наук В’ячеслав Богуслаєв.

В’ячеслав Богуслаєв

У 2007 році, з нагоди 100-річчя ПАТ «Мотор Січ», палкий патріот козацького краю В’ячеслав Богуслаєв організував урочисту зустріч козацької делегації на чолі з Гетьманом Українського реєстрового козацтва Анатолієм Шевченком. Зустріч відбулася зовсім не випадково — флагман вітчизняного авіабудування знаходиться у Запоріжжі, що є славетним осередком українського козацтва.

Пан Богуслаєв багато років очолював ПАТ «Мотор-Січ» та брав безпосередню участь у науково-технічному розвитку України. Саме за його керівництва Україна увійшла до п’ятірки світових держав-виробників лопатей до важких гелікоптерів. У 2020 році початок виробництва лопатей для важких вертольотів надав нові можливості для української армійської авіації та відкрив перспективи для розвитку експортних ринків. Команда професіоналів під керівництвом В’ячеслав Богуслаєв вивела підприємство на лідируючі позиції в світі в галузі двигунобудування. Підприємство виготовляло комплектуючі для української військової авіації та приймало замовлення з країн усього світу.

Питання відродження козацької героїки стало ще більш актуальним зараз, коли українським військовим доводиться давати відсіч рф. Саме тому ці традиції треба берегти і розвивати, як раніше це зробили активні патріоти історії України – академік В’ячеслав Богуслаєв та директор Інституту історії України НАНУ Валерій Смолій, заснувавши Інститут Козацтва.