НАТО може створити пʼятирічний фонд допомоги Україні на $100 млрд – Bloomberg

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити для України фонд допомоги на суму $100 млрд протягом пʼяти років, пише Bloomberg.

Пропозиція потребує схвалення 32 членів альянсу. За словами джерел, союзники все ще обговорюють пропозицію Столтенберга, у тому числі питання про те, чи включати двосторонню допомогу Україні в загальну суму. 

У рамках пакету НАТО може також взяти на себе оперативні обовʼязки Контактної групи оборони України, яку очолює США і яка координує постачання зброї в Україну приблизно 50 країнами, кажуть джерела. Під керівництвом верховного головнокомандувача НАТО генерала Кріса Каволі такий крок міг би захистити структуру від будь-яких політичних змін, які можуть статися після виборів у листопаді.

Перспектива повернення Дональда Трампа викликала активізацію розмов серед союзників про те, що Європі слід зробити, щоб гарантувати, що США інвестуватимуть у трансатлантичну безпеку. Це також викликало стурбованість серед європейських чиновників тим, що Трамп може припинити американську допомогу Україні.

Якщо союзники підтримають пропозицію Столтенберга, крок НАТО взяти на себе активнішу роль у допомозі Україні ознаменує зміну парадигми військового альянсу, який раніше дистанціювався від цих зусиль, щоб уникнути потенційного втягування у ширшу війну з Росією.

Міністри закордонних справ країн НАТО проведуть зустрічі у Брюсселі у середу та четвер. Крім підтримки України, міністри, ймовірно, також обговорять, хто стане наступником Столтенберга, коли його термін повноважень закінчиться у жовтні.

Раніше повідомлялося, що Європейський Союз підготував законодавство, згідно з яким Україна почне отримувати прибутки від заморожених російських активів вже в липні цьогоріч. Законопроєкт передбачає запровадження податку на прибуток від заморожених російських активів та використання цих отриманих грошей для постачання зброї Україні та стимулювання оборонної промисловості країни.