США закликали Україну припинити удари по російських НПЗ – FT

США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру Росії, попередивши, що удари безпілотників по російських нафтопереробних заводах (НПЗ) можуть призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати відповідні заходи.

Про це повідомила Financial Times із посиланням на неназвані джерела в п’ятницю.

“Неодноразові попередження з Вашингтона були адресовані високопоставленим чиновникам Служби державної безпеки України (СБУ) та її управлінню військової розвідки, відомої як ГУР”, – стверджує FT.

Як зазначає видання, ціни на нафту цьогоріч зросли приблизно на 15% – до $85 доларів за барель, що призвело до зростання цін на пальне якраз у той момент, коли президент США Джо Байден розпочинає свою кампанію з переобрання.

“Ніщо не лякає чинного американського президента більше, ніж зростання цін на пальне в рік виборів”, – навела слова президента консалтингової Rapidan Energy, ексрадника Білого дому з енергетики Боба МакНеллі FT.

Dашингтон також занепокоєний тим, що якщо Україна продовжить завдавати ударів по російських об’єктах, зокрема по багатьох об’єктах, розташованих за сотні миль від кордону, Росія може завдати удару у відповідь по енергетичній інфраструктурі, на яку спирається Захід.

Сюди входить трубопровід КТК, яким нафта з Казахстану через Росію надходить на світовий ринок. Західні компанії, включно з ExxonMobil і Chevron, використовують трубопровід, який Москва ненадовго закрила у 2022 році.

Як відомо, Україна завдає ударів по російській нафтовій промисловості. З 12 по 15 березня пошкоджено чотири великі нафтопереробні заводи РФ. Один із них – за 800 км від українського кордону. Як наслідок, ціни на бензин А-95 сягнули рекордних значень за останні пів року.