Пʼять країн ЄС закликали Єврокомісію заборонити імпорт зерна з Росії

Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Європейської комісії (ЄК) із закликом заборонити імпорт зерна з Росії та Білорусі до ЄС, відповідну заяву оприлюднило литовське Мінагро.

У зверненні, ініційованому Литвою, також є прохання забезпечити співпрацю країн-членів ЄС, щоб це обмеження застосовувалося на всій території блоку. Міністри п’яти країн наголосили, що важливо реалізувати заходи, спрямовані на запобігання потраплянню краденого зерна з України на ринок ЄС.

На думку міністра сільського господарства Литви Кястутіса Навіцкаса, санкцій ЄС проти Росії-агресора недостатньо, тому необхідні додаткові заходи щодо обмеження доступу російських товарів на ринок ЄС.

«Ми просимо ЄК проаналізувати можливість обмеження імпорту в ЄС продуктів харчування, що походять з Росії та Білорусі», – сказав він.

Він зазначив, що вказані країни прагнуть вирішити нагальну проблему – поки Росія веде війну проти України, її зерно продовжує надходити на ринок ЄС. Зокрема, у 2023 році ЄС імпортував 1,53 млн т російського зерна на €437,5 млн.

Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії наголошують, що Росія використовує прибуток, отриманий від експорту зерна до ЄС, для фінансування війни з Україною.

Аграрні міністри закликали припинити будь-яку торговельну діяльність, яка могла б зміцнити здатність Росії та Білорусі продовжувати конфлікт в Україні, тим більше, що частина російського імпорту може включати вкрадене зерно з окупованої території України.

Виступити із цього питання планується 26 березня на майбутньому засіданні Ради міністрів сільського господарства ЄС.

19 березня стало відомо, що Євросоюз готується запровадити мита на імпорт зерна з Росії та Білорусі. За словами джерел FT, Європейська комісія найближчими днями, як очікується, запровадить мито у розмірі €95 за тонну на зернові з Росії та Білорусі. За словами джерел, це призведе до збільшення цін щонайменше на 50%. Мита у розмірі 50% будуть також встановлені на насіння олійних культур та продукти їх переробки.