Посол Польщі розповів про слід Росії у блокаді кордону з Україною

Росія намагається впливати на прикордонну кризу між Польщею та Україно. Про це розповів посол Польщі в Україні Ярослав Гузи в інтерв’ю Forbes Ukraine.

За його словами, вплив Росії не є прямим, але проявляється в інформаційній сфері. Багато негативних постів у соцмережах існують тому, що росіяни або проросійські групи беруть участь в інформвійні. «Є перенесення уваги протесту з політики ЄС на нього. Це також ефективна робота Росії», – пояснює він.

Польські фермери не є проросійськими, але росіяни добре вміють експлуатувати реальні проблеми. Протидіяти інформкампаніям росіян непросто, бо у Польщі є свобода слова, яку захищає судова система, каже посол. Росіяни використовують слабкі сторони демократій.

«В Україні діє воєнний стан, тому протидіяти цьому простіше. У Польщі воєнного стану немає», – додає Гузи.

Інший вектор впливу росіян – економічний. «Багато людей питають, чому ціни на аграрну продукцію в ЄС сильно впали. Бо вони впали на світовому ринку, на який Росія продає зерно за демпінговою ціною», – пояснює він.

Як відомо, вже більше року не вщухають польські протести на кордоні з Україною. Через блокування пунктів пропуску на польсько-українському кордоні 67% топ-менеджерів членських компаній Європейської Бізнес Асоціації (EBA) заявили про відчутні наслідки для бізнесу.

Загальна сукупна сума збитків з початку страйків становила принаймні 24,8 млн євро. У перерахунку на одну компанію – це майже 700 тис євро збитків в середньому.