Україна та Польща планують збудувати спільний нафтопровід

Industrial pipe with gas and oil

В Україні хочуть реалізувати план з будівництва нафтопроводу в сусідню Польщу за маршрутом “Броди — Адамова Застава”. Реалізувати проєкт можливо за два-три роки, повідомили у пресслужбі “Укртранснафти” за підсумками засідання українсько-польської міжурядової комісії.

Сторони обговорили питання диверсифікації маршрутів постачання нафти на європейський ринок.

“У цьому контексті сторони продовжують висловлювати зацікавленість у розв’язані ключових питань, що дозволить завершити будівництво нафтопроводу протягом двох-трьох років”, — йдеться у повідомленні “Укртранснафти”.

Проєкт передбачатиме транспортування нафти у реверсному та аверсному напрямках, що забезпечить додаткові інфраструктурні можливості для постачання нафтової сировини з диверсифікованих джерел на ринки Німеччини та Польщі. Також цей маршрут дозволить за необхідності організувати постачання сировини на нафтопереробні заводи Словаччини, Чехії та Угорщини.

Протяжність ділянки “Броди – Адамова Застава” має становити 396,3 км, з яких 270,6 км труб буде прокладено на території Польщі, 125,7 км на території України. Проєкт може бути частково профінансований ЄС, оскільки його у 2016 внесли до переліку “проєктів спільного інтересу” ЄС (PECI).

Раніше повідомлялося, що попри масштабні санкції на російську нафту, ЄС минулого року поповнив військову скарбницю Росії на 1 мільярд євро шляхом закупівель палива. У 2023 році ЄС закупив близько 35 мільйонів барелів очищеного палива (переважно дизельного), яке щонайменше частково походить з Росії.