Бізнес і ринок готові виробляти 1 млн дронів на рік – Шмигаль

Бізнес і ринок в Україні готові виробляти понад мільйон дронів на рік. Про це сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції за підсумками роботи уряду.

Уряд зробив значні кроки щодо посилення власного виробництва озброєння, зазначив Шмигаль. «Ми розуміємо, що бізнес і ринок в Україні вже готові виробляти понад мільйон дронів. Ми, звичайно, будемо викуповувати все, що зможе зробити наш бізнес, для того щоб передавати це нашим Силам оборони», – наголосив премʼєр.

За його словами, уряд виділив близько 40 млрд грн на організацію виробництва дронів. Значні кошти виділяються для закупівель озброєння саме в українських виробників, зазначив премʼєр.

«Завдання стоїть 50% коштів, які виділяють на закупівлю озброєння і військової техніки, використовувати власне на закупівлю в українських виробників», – заявив Шмигаль. Також, за словами премʼєра, увагу буде приділено виробництву і закупівлі РЕБів. Саме вони стають одним із ключових елементів захисту повітряного простору і міст, додав він.

Віцепремʼєр Михайло Федоров раніше заявляв, що у 2024-му Україна зможе виготовити 1 млн дронів або навіть більше.

За словами голови Мінстратегпрому Олександра Камишіна, у грудні 2023 року виробництво FPV-дронів перевищило 50 000.

У 2023-му держконтракти отримали 58 українських виробників дронів. Загалом на ринку працює понад 200 українських компаній, які займаються БпЛА або сервісами та продуктами у сфері дронів. Учасники кластера Brave1 подали понад 1000 розробок.