США на два роки продовжать перебування українців за гуманітарними паролями

Міністерство національної безпеки США ухвалило рішення продовжити можливість перебування українців за гуманітарними паролями на два роки. Про це повідомила у Фейсбуці посол України в США Оксана Маркарова.

Ухвалене рішення надає можливість громадянам України, строк перебування яких на території США за гуманітарними паролями закінчується у цьому році, отримати нові гуманітарні паролі строком до двох років, зазначила Маркарова.

Право поновити свій статус гуманітарного паролю отримали як українці, які прибули до США за програмою “Uniting for Ukraine” (U4U), так і громадяни, яким було надано гуманітарний пароль в пунктах пропуску через державний кордон США у період з 11 лютого до 25 квітня 2022 року, до запровадження цієї програми.

“Переконана, що це рішення має особливу актуальність для тих громадян, які втратили свої домівки внаслідок російської військової агресії та вимушено виїхали з територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих Росією”, – зауважила Маркарова.

Детальна інформація щодо умов та процедури отримання громадянами України нових гуманітарних паролів опублікована на сайті Служби з питань громадянства та імміграції США.

Як повідомлялося, 25 квітня 2022 США запустили спрощену програму для українських біженців “Об’єднуємося для України” (Uniting for Ukraine). За цією програмою, українці мають право протягом двох років перебувати на території США та працевлаштуватися у країні. Однак для участі у програмі є низка умов.

Раніше також Рада міністрів ЄС із внутрішніх справ погодила продовження дії Директиви тимчасового захисту ЄС, яка надає українським біженцям право легально знаходитися на території країн Євросоюзу та базовий соціальний захист, до березня 2025 року.