США вивчають можливість використання заморожених російських активів

США вивчають варіанти використання $300 млрд із російських державних активів, заморожених на початку повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну, повідомив американський заступник міністра фінансів Воллі Адеємо в інтерв’ю Bloomberg Television.

“Ми шукаємо способи розкрити економічну цінність цих резервів для українського народу”, – заявив чиновник.

У відповідь на запитання про те, чи може захоплення суверенних активів РФ завадити іншим країнам брати участь у глобальній фінансовій системі, Адейемо сказав: “Росія – це та країна, яка порушила правила, увірвавшись на територію України”.

Заступник міністра пояснив, що ці кошти можна було б використати на підтримання економіки України і забезпечити її засобами, необхідними для самооборони.

Офіційний представник Білого дому Карін Жан-П’єр визнала наявність складнощів у вирішенні цієї проблеми.

“Це трохи складніше, ніж здається, тому що, як я вже сказала, ми говоримо про міжнародний захід, він проводиться на міжнародному рівні”, – пояснила вона під час брифінгу.

Водночас, відповідаючи на запитання, чи підтримує президент США Джо Байден конфіскацію російських активів, Жан-П’єр заявила, що Вашингтон має намір “продовжити активні переговори з нашими союзниками та партнерами, включно з G7, а також членами Конгресу щодо додаткових кроків із забезпечення того, щоб Росія заплатила за завдані збитки”.

Раніше повідомлялося, що Україна розробляє план, який допоможе їй отримати необхідні кошти та покрити бюджетний дефіцит у випадку, якщо фінансова допомога від США буде заблокована.