В Росії заявили про смерть Навального у в’язниці

Уросійській виправній колонії помер опозиційний політик Олексій Навальний. Про смерть Навального повідомило управління Федеральної служби виконання покарань Росії.

Повідомляють, що Навальному стало погано одразу після прогулянки й він знепритомнів. Водночас команда Навального заявила, що жодних підтверджень смерті політика у них немає.

«Сьогодні у виправній колонії Nº3 засуджений Навальний О.А. після прогулянки відчув себе погано, практично відразу знепритомнівши. Негайно прибули медичні працівники установи, було викликано бригаду швидкої медичної допомоги. Проведено всі необхідні реанімаційні заходи, які позитивних результатів не дали. Лікарі швидкої медичної допомоги констатували смерть засудженого. Причини смерті встановлюються», – йдеться у повідомленні.

20 серпня 2020 року Навального отруїли нервово-паралітичним агентом «Новичок», після чого Олексій був госпіталізований у важкому стані. Під час польоту з Томська до Москви він відчув слабкість і знепритомнів, після термінової посадки літака його доставили до лікарні в Омську і ввели в кому. Через два дні його евакуювали до лікарні Шаріте в Берліні. Після піврічного лікування політик повернувся до Росії. Одразу після прильоту, в аеропорту «Шереметьєво» Навального затримали.

Російська влада відправила Навального у виправну колонію №3 «Полярний вовк» у селищі Харп у Ямало-Ненецькому автономному окрузі у лютому 2021 року, оголосивши його винним у шахрайстві в рамках справи «Ів Роше». Тоді політика засудили до двох років та восьми місяців увʼязнення.

У березні 2022 року Навального також визнали винним за статтею про шахрайство, а згодом у тому, що він образив суддю, який призначив йому девʼять років колонії суворого режиму (за сукупністю злочинів).

У серпні 2023 року Навального було засуджено Мосміськсудом до 19 років позбавлення волі в колонії особливого режиму у справі про створення «екстремістської спільноти». Такою спільнотою, за версією російської влади, був заснований Фонд боротьби з корупцією (ФБК).