Мораторій на «маски-шоу», зміни до закону про БЕБ: нове рішення РБНО щодо тиску на бізнес

Президент Володимир Зеленський анонсував мораторій на «маски-шоу», створення Ради з підтримки підприємництва і зміни до закону про БЕБ для «обмеження тиску на легальний бізнес». Про такі рішення РНБО президент повідомив у вечірньому зверненні 23 січня.

Так, в Україні сформують Раду з підтримки підприємництва, до якої ввійдуть представники бізнесу. Хто саме увійде у нову Раду президент не сказав, втім зазначив, що йдеться про відомих керівників компаній, які працюють у різних галузях.

Також Зеленський анонсував зміни до закону Бюро економічної безпеки (БЕБ), що дозволить обмежити тиск на легальний бізнес. За словами президента, також було ухвалено рішення, яке стосуватиметься блокування роботи підприємств.

Зокрема, йдеться про запровадження мораторію на проведення процесуальних дій на термін три місяці, під час яких робота підприємства може бути неможлива.

Окрім того, Володимир Зеленський заявив про проведення аудиту системи моніторингу ризиків податкових накладних, що вирішить для українських підприємців проблему із їх блокуванням.

В Указі «Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану», який було опубліковано згодом, Офісу генпрокурора спільно з СБУ, ДБР, Нацполіцією, БЕБ рекомендовано невідкладно провести аудит зареєстрованих кримінальних проваджень, що посягають на функціонування економіки держави.

За результатами аудиту силовики мають виробити механізми захисту підприємництва від можливих зловживань із боку правоохоронних органів, зокрема під час проведення окремих слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, у ході яких обмежуються права чи законні інтереси відповідних суб’єктів господарювання.

Також Офісу генпрокурора спільно з Мінцифри та Мінʼюстом рекомендовано забезпечити розроблення аналітичного модуля до Єдиного реєстру досудових розслідувань із можливістю публічного доступу до аналітичних узагальнених даних щодо діяльності правоохоронних органів і модуля подання онлайн скарг від підприємців, а також внести відповідні зміни до нормативно-правових актів, які забезпечують функціонування Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Як відомо, 22 січня члени економічного блоку уряду та керівництво Верховної Ради провели закриту зустріч із підприємцями. Тема зустрічі – тиск силових структур на бізнес на тлі арешту Ігоря Мазепи та обшуків в інвесткомпанії Concorde Capital.

18 січня Ігоря Мазепу затримали під час перетину українсько-польського кордону, а в компанії відбулися обшуки. Згодом стало відомо, що співробітники ДБР затримали Юрія Мазепу – брата власника інвестиційної компанії Concord Capital Ігоря Мазепи.

Печерський районний суд Києва 19 січня обрав запобіжний захід Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою із альтернативою у вигляді застави у 349 млн грн.

23 січня Київський апеляційний суд зменшив розмір застави до 21 млн грн. 23 січня Мазепа вийшов із СІЗО під заставу.