Польща вимагатиме від Єврокомісії скасувати транспортний безвіз для України

Польський уряд вимагатиме повернення системи дозволів для українських перевізників, які прямують до Польщі. Про це заявив премʼєр-міністр Матеуш Моравецький, пише Polskie Radio.

За його словами, таку обіцянку він дав польським перевізникам, які протестують на кордоні з Україною. За словами Моравецького, ця система дозволів, яка діяла до квітня 2022 року, регулювала транспортний ринок «еквівалентно та справедливо».

«Ми будемо дуже рішуче і однозначно вимагати відновлення системи дозволів на перевезення українських вантажівок і українських водіїв, які проїжджають і приїжджають до Польщі», – сказав він.

З 6 листопада перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, що, нібито, витісняє польських підприємців з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планувалася терміном на два місяці – до кінця року.

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків від блокування кордону.