Україна та Польща погодили умови розблокування кордону для руху вантажівок

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та держсекретар міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер погодили заходи для розблокування кордону, серед яких – відкриття ПП «Угринів – Долгобичув» для проїзду порожніх вантажівок, повідомляє Мінінфраструктури за підсумками зустрічі у Варшаві.

Серед заходів, які погодили сторони:

  • Відкриття пункту пропуску «Угринів – Долгобичув» для проїзду порожніх вантажівок. Рішення ухвалили для збільшення пропускної спроможності кордону та зменшення навантаження на інші пункти пропуску.
  • Створення в системі «єЧерга» окремих пасів для порожніх транспортних засобів на пунктах пропуску «Ягодин – Дорогуськ» та «Краківець – Корчова». Зазначається, що а цих пунктах пропуску є смуги для порожнього транспорту безпосередньо в пункті пропуску як на українському, так і на польському боці.
  • Запуск пілотного проєкту з реєстрацією в єЧерзі безпосередньо перед перетином кордону на пункті пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» терміном в один місяць.

Питання скасування чи змін до «транспортного безвізу» не обговорювалось та не було на порядку денному.

У Мінінфраструктури зазначили, що польські протестувальники наполягають на функціонуванні «Угринів – Долгобичув» та «Нижанковичі – Мальховіце» лише для транспорту на реєстрації ЄС. «Така позиція неприйнятна для України та Європейського союзу, адже це дискримінаційна норма по відношенню до інших країн», – наголосили у відомстві.

Як відомо, 6 листопада перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків від блокування кордону.