«Скіфське золото» повернулося до України після майже 10 років судів

До України після майже 10 років судів повернулися артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці «Крим: золото й таємниці Чорного моря» в Амстердамі.

Музей Алларда Пірсона передав «Скіфське золото» до Національного музею історії України. Зараз фахівці обстежують стан речей. Ідеться про 565 предметів, зокрема, античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким 2000 років.

Нагадаємо, з лютого по серпень 2014 року в Музеї Алларда Пірсона тривала виставка «Крим: золото й таємниці Чорного моря» (De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee). На ній демонструвалися предмети з колекцій Національного музею історії України та чотирьох музеїв Криму. 

В лютому 2014 року РФ почала окупацію Криму. Предмети з колекції Національного музею історії України повернулися до Києва після завершення виставки. Проте музеї Криму, які де-факто контролює влада РФ, наполягали на поверненні цінностей до окупованого Криму. Через це у Нідерландах розпочався судовий процес.

У 2016 році суд в Амстердамі постановив передати «скіфське золото» державі Україна відповідно до Ззакону про спадщину. Апеляційний суд Амстердама також задовольнив позов про передачу кримських артефактів державі Україна, але вже на підставі Закону «Про музеї» та наказу Мінкульту від березня 2014 року.