Україна ініціювала створення моніторингової групи ЄС через страйк перевізників

Україна розпочала збір даних для евакуації водіїв на кордоні, які застрягли там через блокування руху вантажівок польськими перевізниками, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Також Україна ініціювала створення моніторингової групи з боку ЄС на фіксації ситуації на кордоні. Зокрема, щодо того чи пропускаються небезпечні вантажі, як перетинає кордон гуманітарна допомога, та які умови для перебування водіїв.

Наразі українські водії при мінусовій температурі потерпають від дій кількох людей, що заблокували кордон за згоди місцевої влади. 

Федерація роботодавців України разом з Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників закликали президента Володимира Зеленського втрутитись у ситуацію навколо блокади кордону та провести переговори із президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Як відомо, з 6 листопада перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

Основні вимоги її організаторів – у приверненні уваги до ситуації на ринку транспортних перевезень у Польщі, скасування так званого «транспортного безвізу» для українських міжнародних перевізників, заборона на реєстрацію у Польщі транспортних компаній з капіталом, що походить із України.

За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків від блокування кордону.