В парламенті зареєстрували новий законопроєкт про легалізацію криптовалюти

УВерховній Раді зареєстрований законопроєкт №10225-1 про обіг віртуальних активів в Україні.

Документ, зокрема, передбачає податкові умови для бізнесу, який працює у сфері віртуальних активів, повідомив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Разом з депутатами та бізнесом розробили законопроєкт № 10225-1 про обіг віртуальних активів в Україні. Закон допоможе створити сприятливі умови для розвитку криптоіндустрії, збільшити надходження до бюджету та підвищити інвестиційну привабливість України», – зазначив Федоров.

Законопроект, зокрема, визначає правовий статус віртуальних активів; класифікує цифрові активи та послуги у сфері, які адаптуються з європейськими стандартами регулювання криптоактивів (МiСА); створить інноваційну зону, у якій упродовж трьох років можна працювати без попередньої авторизації; адаптує рекомендації FATF щодо фінмоніторингу ринку криптоактивів.

За словами Федорова, законопроєкт передбачає «прості та зрозумілі податкові умови для бізнесу», який працює у сфері віртуальних активів. 

Документ передбачає сплату 5% податку на доходи фізичних осіб впродовж перших трьох років, за ставкою 9% – впродовж наступних пʼяти років, після восьми років застосовується загальна ставка податку у розмірі 18%. З Дія.City можна вибирати між 18% податку на прибуток або 9% податку на виведений капітал.

Документ зареєстрували у ВР в листопаді, над ним працювала Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Ухвалення цього документу є останнім кроком на шляху до легалізації криптовалют в Україні.