ЄС в грудні відправить до Києва місію з пропозицією безпекових зобов’язань для України

Європейський Союз на початку грудня направить місію в Україну, яка представить пропозиції ЄС щодо зобов’язань у сфері безпеки для України.

Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель після засідання Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу в Брюсселі.

“Ви знаєте, що європейські лідери доручили мені завдання на останній Європейській раді сконструювати безпекові зобов’язання від ЄС Україні. Ми працюємо над цим з країнами-членами. На початку місяця я направлю місію до України, щоб обговорити нашу пропозицію з українцями”, – сказав Боррель.

Боррель додав, що ці пропозиції передбачатимуть ініціативу створити в Європейському фонді миру призначений для України розділ, і цю ініціативу буде представлено Раді ЄС в грудні.

Високий представник також повідомив, що ЄС продовжує навчання українських солдатів, яких уже 30 000, що на 10 000 більше, ніж планувалося. Крім того, предметом обговорення була і Формула миру президента України Володимира Зеленського.

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії. 17 червня Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їх статус кандидата на вступ до спільноти. 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС.

У травні премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна має бути готовою до вступу в ЄС через два роки, але має отримати політичне рішення про початок перемовин щодо вступу вже цього року.

28 серпня президент Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року.