Єврокомісія рекомендувала розпочати перемовини про вступ України до ЄС

Європейська комісія рекомендує Європейській Раді розпочати процес перемовин про вступ України та Молдови до ЄС. Про це на пресконференції у Брюсселі сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Україна завершила понад 90% необхідних кроків, наданих ЄС минулого року.

За її словами, основний прогрес був досягнутий у сфері конституційного правосуддя, реформі відбору Вищої ради правосуддя, антикорупційній програмі, боротьбі з відмиванням грошей, важливих заходах щодо стримування олігархів, у суспільному житті, також новий закон про медіа та прогрес щодо національних меншин.

Голова ЄК повідомила, що Єврокомісія рекомендувала Раді ЄС відкрити сесію переговорів про вступ. 

Такок, за її словами, ЄК рекомендувала Раді ухвалити рамки переговорів після того, як Україна здійснить поточні реформи. Про ці рамки буде повідомлено у березні 2024 року. Тривалість переговорів про членство України в ЄС залежить від швидкості реформ.

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії. 17 червня Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їх статус кандидата на вступ до спільноти. 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС.