Польські перевізники заблокували рух вантажівок на кордоні з Україною

Польські перевізники розпочали страйк на кордоні з Україною, повідомила пресслужба Державної митної служби. Заблоковано роботу трьох найбільших пунктів пропуску.

Так, заблокована робота митного поста «Ягодин» Волинської митниці, відбулося поступове блокування руху вантажного транспорту у напрямку пунктів пропуску «Краківець-Корчова» та «Рава-Руська-Хребене».

За інформацією, яку українські митники отримали від протестувальників, від сьогодні ті пропускатимуть лише по одній вантажівці на годину в обох напрямках. Товари 1-24 групи, які проходять фітосанітарний та/або ветеринарний контроль та слідують через Польщу транзитом, не впускатимуть зовсім.

«Це зменшить товаропотік через Ягодин в середньому у 25 разів, порівняно із оптимальною кількістю транспортних засобів, затвердженою міжнародними Меморандумами між Україною та Польщею», – зазначили у пресслужбі митниці.

Протестувальники пообіцяли пропускати через кордон без обмежень рейсові автобуси, вантажі гуманітарної допомоги, цистерн з пальним на вʼїзд в Україну та інші небезпечні вантажі, а також швидкопсувні товари та живих тварин.

Як відомо, 30 жовтня польські перевізники анонсували акцію протесту, що заблокує усі пунти пропуску між Польщею та Україною до кінця року. Польські перевізники, які мають найбільший автопарк у ЄС, остерігаються конкуренції з українськими перевізниками.

Основні вимоги організаторів – привернення уваги до ситуації на ринку транспортних перевезень у Польщі, скасування так званого «транспортного безвізу» для українських міжнародних перевізників, заборона на реєстрацію у Польщі транспортних компаній з капіталом, що походить із України, йдеться в повідомленні. За попередньою інформацією, акція протесту триватиме до 3 грудня.