В Україні вперше зареєстрували майбутній обʼєкт нерухомості

Вперше в Україні у Державному реєстрі речових прав (ДРРП) забудовники зареєстрували спеціальні майнові права на майбутні обʼєкти нерухомості. Про це повідомила очільниця комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Новий механізм покликаний сприяти прозорому веденню бізнесу забудовниками, запобіганню появі недобудов, а також захисту українців, які інвестують в нерухомість. Продавати житло без цих прав, як і повного пакету інформації про будівництво, у новобудовах буде неможливо.

«Вперше за всі роки незалежності ми маємо законодавчі норми, що реально захищають людей, які вкладають гроші в первинну нерухомість. Це безпосередньо стало можливим завдяки реєстрації спеціального майнового права, якого раніше не існувало», – наголосила Шуляк, яка була ініціаторкою законопроєкту «Про гарантування речових прав на обʼєкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». 

Спеціальне майнове право є різновидом майнового права. Воно полягає у володінні й розпорядженні об’єктом незавершеного будівництва, майбутнім об’єктом нерухомості.

Щоб зареєструвати спеціальне майнове право, замовнику будівництва потрібно буде створити певні документи у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Зокрема, заяву про державну реєстрацію спеціального майнового права. Також забудовник має оприлюднити детальну інформацію про обʼєкт будівництва та дані про себе.

Реєстрація спеціального майнового права є обов’язковою для тих, хто має намір продавати майбутні квартири, гаражні бокси, інші житлові та нежитлові приміщення або паркомісця.