Ізраїль оголосив воєнний стан та бореться з бойовиками ХАМАС: військові бомбардують сектор Гази

израиль война

Ізраїльські військові борються з озброєними бойовиками ХАМАС у південних містах і захищають кордон з сектором Гази через два дні після нападу палестинського угруповання бойовиків. Про це пише Financial Times.

Ізраїль заявив, що за ніч розбомбив понад 1000 цілей у Газі, розгорнув чотири військові дивізії на півдні та вжив заходів безпеки щодо свого північного кордону з Ліваном, де угруповання бойовиків «Хезболла» обстріляло з мінометів ізраїльську військову базу.

Ізраїльські військові все ще зосереджені на «першому етапі» захисту громад поблизу сектору Гази та утриманні точок пролому, через які бойовики ХАМАС ринули до Ізраїлю.

Понад 700 ізраїльських цивільних осіб та військовослужбовців було вбито з того часу, як ХАМАС проник до Ізраїлю через прикордонний паркан пішки, на транспортних засобах і парапланах. Викрали щонайменше 100 осіб.

Після нападу Ізраїль відключив електрику в секторі Гази та завдав повітряних ударів по анклаву, зруйнувавши кілька висотних будівель. Представники палестинської охорони здоровʼя заявили, що станом на вечір неділі понад 400 осіб вбито та понад 2300 отримали поранення.

ЗМІ повідомляють, що іранські співробітники служби безпеки допомогли ХАМАС спланувати атаку на Ізраїль. Іран є одночасно великим виробником нафти та прихильником ХАМАС. 

В суботу, 7 жовтня, спалахнув наймасштабніший за останні роки ізраїльсько-палестинський конфлікт, бойовики ХАМАС прорвали прикордонний барʼєр Ізраїлю, поки деякі ізраїльські солдати вирушили додому, щоб відсвяткувати єврейське свято Сімхат Тора.

Премʼєр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що країна «входить у тривалу та важку війну» проти бойовиків ХАМАС.