Європарламент схвалив створення фонду для України на €50 млрд

Європейський парламент проголосував за перегляд бюджету ЄС на 2021-2027 роки, що передбачає створення спеціального фонду в 50 мільярдів євро для допомоги Україні.

“Нашою метою була амбітна, але реалістична пропозиція щодо перегляду MFF, і нам вдалося зберегти її цілеспрямованою, але всеосяжною. Ми прагнемо стабілізувати ситуацію в Україні за допомогою нового фонду розміром 50 мільярдів євро, водночас підтримуючи економіку ЄС”, – сказав депутат Європарламенту Ян Ольбріхт.

Схвалити зміни необхідно до січня 2024 року. За словами депутатки Маргаріди Маркес, сьогодні Європарламент визначив фінансові ресурси, необхідні на наступні чотири роки. 

«Ми закликаємо Єврораду приєднатися до нас у переговорах. До 31 грудня 2023 року ми хочемо мати адекватні кошти для підтримки України та продовжувати помʼякшувати соціальні та економічні наслідки війни, а також зростання інфляції та кризи вартості життя», – зазначила вона.

Як повідомлялось раніше, Брюссель працює над чотирирічним планом фінансування України. Фінансовий пакет буде повʼязаний з вимогами щодо реформ, а також із контролем для забезпечення того, щоб гроші були витрачені належним чином.

Європейський Союз планує покрити 45% усіх потреб України у фінансуванні до 2027 року. При цьому до 2027 року бюджетний дефіцит України становитиме близько €60 млрд, а потреби швидкого відновлення – майже €50 млрд. Щоб відкрити доступ до €50 млрд від ЄС Україна має підготувати план відновлення до кінця жовтня.