Україна запропонувала країнам-сусідам компроміс щодо постачань зерна

Український уряд запропонував Євросоюзу та країнам-сусідам – Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині – компромісний сценарій щодо експорту агропродукції, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, у разі відмови уряд ухвалить рішення про заборону імпорту з цих країн.

Зокрема, планується ухвалити постанову, яка передбачає, що товари, які йдуть в режимі експорту до п’яти держав-сусідів, будуть отримувати верифікацію та погодження від українського Міністерства економіки.

Україна вже подала формальний запит до Польщі, Угорщини та Словаччини про порушення норм Світової організації торгівлі. Також Україна починає антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері на основі статистики 2023 року.

«Якщо Польща та Угорщина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи та не скасують односторонні заборони щодо наших товарів, ми ухвалимо рішення про заборону імпорту до України певних категорій товарів із зазначених країн», – написав Шмигаль.

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

Пізніше Україна представила Єврокомісії план з обмеження експорту сільгосппродукції, який мав би замінити односторонні обмеження українського імпорту, проте держави-члени ЄС, що межують з Україною, відкинули пропозиції Києва.

Мінекономіки повідомило, що Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Словаччини та Угорщини через заборону ввезення агропродукції.