Україні щорічно необхідно 1,6 трлн грн для сектору безпеки та оборони – Умєров

Україні щорічно необхідно понад 3 трлн грн на військові витрати, з яких 1,6 трлн грн – для сектору безпеки й оборони. Про це заявив новопризначений міністр оборони Рустем Умєров.

Як відомо, Верховна Рада схвалила призначення колишнього очільника Фонду державного майна Рустема Умєрова на посаду міністра оборони України замість Олексія Резнікова.

Міністр наголосив, що з кожним днем військові витрати збільшуються і Україна потребує потужної стратегії.

«Оборонні витрати збільшилися більш ніж у шість разів порівняно з 2021 роком, а на ЗСУ – майже в 10 разів. Оборонний бюджет становить третину ВВП – гігантська для будь-якої економіки світу цифра. Лише до кінця цього року нам потрібно буде додатково 250 млрд грн на грошове забезпечення, і ці витрати зростають щодня», – наголосив міністр оборони.

За його словами, понад мільйон осіб на сьогодні задіяні в секторі безпеки і оборони країни, з них понад 800 тисяч – у Збройних силах України, хоча до початку повномасштабної війни ця цифра становила 261 тисячу.

«Понад 3 трлн грн потрібно Україні щорічно. З них 1,6 трлн – для сектору безпеки і оборони. Дохідна частина бюджету – всього 1,4 трлн, тобто додатково потрібно понад 1,5 трлн для продовження боротьби», – зазначив Умєров.