У Саудівській Аравії пройдуть переговори щодо України без участі РФ

A Saudi Arabian national flag flies in a city square in Buraidah, Saudi Arabia. Photographer: Tasneem Alsultan/Bloomberg

Уряд Саудівської Аравії запросив на переговори радників з національної безпеки та політичних радників лідерів України, її ключових союзників та членів G20, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

До участі у заході було запрошено понад два десятки країн, включаючи Туреччину, Японію, Велику Британію, Південну Африку та країни ЄС. Росію не запросили.

Саудівська Аравія прагне активізувати зусилля України та її союзників, щоб заручитися підтримкою так званого глобального півдня, провівши переговори в Джідді на наступних вихідних.

Очікується, що на зустрічі буде обговорено формулу миру Володимира Зеленського та зусилля президента України щодо проведення глобального саміту за пропозиціями наприкінці цього року.
Остаточний список учасників зустрічі ще не затверджений та може змінитися.

У Кремлі вже повідомили, що Росія стежитиме за запланованою зустріччю у Саудівській Аравії. Речник Путіна Дмитро Пєсков зазначив, що наразі передумов для мирного врегулювання немає.

Як відомо, Саудівська Аравія підтримує міцні звʼязки з Росією з моменту її вторгнення в Україну та вважає Москву важливим союзником у врівноваженні світового ринку нафти. Дві країни разом очолюють союз виробників ОПЕК+.