У Києві затримали колишнього одеського воєнкома Борисова через підозру у незаконному збагаченні

Співробітники ДБР спільно з прокурорами Офісу генпрокурора затримали колишнього начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євгена Борисова. Про це йдеться у прес-релізі ДБР.

22 липня йому оголосили про підозру у незаконному збагаченні на сотні мільйонів гривень та в умисному ухиленні від несення служби.

Слідство заявляє, що колишній посадовець намагався втекти від слідства, при цьому він «змінював номери телефонів, автомобілів, місце розташування тощо». Два дні тривали активні пошуки й, з рештою його було виявлено та затримано у Києві, йдеться у повідомленні

Працівники ДБР проситимуть суд залишити його під вартою без можливості внесення застави. Колишнього воєнкома підозрюють: у набутті особою, уповноваженою на виконання функцій держави активів, вартість яких більш ніж на 6500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи (ст. 368-5 КК України); у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинене в умовах воєнного стану – вчиненні кримінального правопорушення (ч. 5 ст. 407 КК України); в ухиленні військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом обману, вчинене в умовах воєнного стану (ч.4 ст.409 КК України). Санкції статей передбачають обмеження волі до 10 років позбавлення волі.

За даними “Української правди“, мати воєнкома минулого року стала власницею житлового будинку в Іспанії вартістю понад €4 млн. Також повідомлялося, що, окрім елітної закордонної нерухомості, вона цьогоріч придбала ще й автомобіль Mercedes-Benz EQV за майже 3 млн грн.

За даними слідства, теща Євгена Борисова впродовж останніх років стала власницею коштовного автопарку, не маючи для цього достатніх коштів законного походження. До нього входили: Toyota Land Cruiser Prado, Mercedes-Benz G 63 AMG, Toyota Land Cruiser.

Дружина ексвоєнкома також придбала іншу закордонну нерухомість – офісне приміщення в Іспанії вартістю €737 000, також «не маючи для цього достатньої кількості законно отриманих активів та доходів», йдеться у повідомленні ДБР.

23 червня президент Володимир Зеленський доручив Головнокомандувачу Валерію Залужному негайно звільнити з посади Борисова.