ЄСПЛ відмовив Росії у задоволенні позову проти України

Увівторок, 18 липня, Європейський суд з прав людини оголосив рішення у справі «Росія проти України» (№ 36958/21) і відмовив у задоволенні позовних вимог РФ у повному обсязі, повідомляє Міністерство юстиції України.

Ця скарга Росії є єдиною міждержавною скаргою проти України, і вона була висунута за 10 групами звинувачень. Зокрема, Росія закидала Україні нібито адміністративні практики «вбивств, викрадень, примусового переселення, втручання у виборче право, обмеження на використання російської мови та напади на російські посольства і консульства».

Росія також намагалася приписати Україні у цій скарзі відповідальність за катастрофу авіалайнера MH17, тому що Україна «не закрила повітряний простір».

РФ скаржилася на блокування Північно-Кримського каналу та просила ЄСПЛ застосувати тимчасові заходи, зокрема зобов’язати Україну відновити подачу води до Криму та припинити «утиски» у використанні російської мови.

Після ретельного дослідження судом матеріалів і доказів ЄСПЛ відмовив у задоволенні позову у повному обсязі та вилучив його з реєстру справ.

Справа виникла на підставі заяви, поданої проти України урядом Росії 22 липня 2021 року за статтею 33 (міждержавні справи) Європейської конвенції з прав людини. При поданні позову та клопотання про забезпечувальні заходи за правилом регламенту ЄСПЛ заявник має довести суду існування дійсного ризику порушень прав, які передбачені Європейською конвенцією з прав людини, та підтвердити це доказами.

23 липня 2021 року ЄСПЛ одразу відхилив прохання РФ про забезпечувальні заходи.

Як відомо, президент України Володимир Зеленський оголосив, що Україна направила офіційний позов проти Росії до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Україна вимагає притягти Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії.