Російський олігарх Горіловський потрапив під санкції РНБО, але продовжує контролювати свої активи в Україні

Підприємство росіянина ТОВ «ТД «Євротрубпласт» залучили до відновлення зруйнованої інфраструктури

Протягом 2023 року все частіше в світі обговорюють, що робити з арештованими російськими активами та розробляють механізми конфіскації їхнього майна. Проте, наша країна продовжує не помічати громадян рф, які працюють проти нашої держави. Кейс найбільшого російського виробника водопровідних труб ТОВ «ТД «Євротрубпласт»в Україні дуже показовий.

Враховуючи те, що бізнес російського олігарха Горіловського активно працював в окупованому Криму та приймав участь в федеральних програмах окупантів, 12 травня рішенням Ради національної безпеки і оборони України було внесено в санкційний список власників російської групи “Поліпластик”. Санкції накладено на громадян рф, зокрема Горіловського Мирона Ісааковича, Буяновського Валентина Михайловича, Меньшова Андрія Миколайовича, Горіловського Лева Мироновича та юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю “Група Поліпластик” (Общество с ограниченной ответственностью “Группа Полипластик”, Limited Liability Company “Polyplastic Group”).

Шкода що тільки зараз, нашими державними органами було прийнято рішення про накладення санкцій. Починаючи з 2014 року російська група Поліпластик працювала в окупованому Криму. Тому були всі наявні підстави ще тоді застосовувати санкції. Адже вони вели економічну діяльність на міжнародно визнаній території та сплачували податки в бюджет рф.

Проте, свої активи в Україні, включаючи ТОВ «ТД «Євротрубпласт», російська група фіктивно переоформила на багаторічного директора, громадянина України Ігоря Стрільця. Згідно аналітичної системи youcontrol, до 25 липня 2022 року кінцевим бенефіціаром ТОВ “ТД “Євротрубпласт” був росіянин Мирон Горіловський, який володів кіпрським офшором Ейпіджі Поліпластик Груп ЛТД.

Однак, з виписки в єдиному реєстрі фізичних та юридичних осіб рф зазначається, що ООО “Група Полипластик” володіє Горіловський Мирон Ісакович через кіпрську компанію APG POLYPLASTIC GROUP LIMITED. В Українському реєстрі зазначено, що дана компанія належить Ігорю Стрільцю, на якого було переоформлено активи російської групи Поліпластик в Україні. Виходить так, що реальний бенефіціар не змінився. Адже заводами в росії володіє та сама кіпрська компанія APG POLYPLASTIC GROUP LIMITED, де кінцевим бенефіціаром є Мирон Горіловський, який контролює ключову частку.

Виписка з російського реєстру фізичних та юридичних осіб

Враховуючи виписку з російського реєстру, фактично заводами в Україні та ТОВ «ДП «Євротрубпласт» продовжують володіти росіяни, які перебувають під санкціями нашої держави.

З точки зору українського законодавства дана угода є не законною, тому що діє постанова КМУ №187 від 03.03.2022 року “Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації”. Це було зроблено для того, щоб не допустити уникнення конфіскації майна росіян в Україні. Адже за всі руйнування, вбивства, каліцтва росіянам доведеться рано чи пізно заплатити.

Важливо зазначити, що Антимонопольний комітет України також не надавав дозволу на дану угоду. В Антимонопольному комітеті зазначають, що до установи ніхто навіть не звертався з даного питання. Хоча згідно вітчизняного законодавства, АМКУ має надавати згоду на такі дії.

Відповідь АМКУ про відсутність дозволу на придбання ТОВ “ТД “Євротрубпласт” Ігорем Стрільцем

Українські лобісти інтересів росіян

Основними споживачами продукції українських заводів Горіловського є вітчизняні комунальні водопровідні підприємства.Незважаючи на те, що всі комунальні підприємства знали хто номінальний власник ТОВ «ТД «Євротрубпласт» та ТОВ “Калушський трубний завод”, протягом першого воєнного року, росіяни активно постачали водопровідні труби для потреб комунальних підприємств. Фактично одні росіяни руйнували, інші росіяни заробляють на відбудові. Одним з найбільш кричущих кейсів, це постачання водопровідних труб ТОВ “ТД “Євротрубпласт” на відновлення водопроводу в Ірпені. Червоний Хрест виділив 20 мільйонів гривень на відбудову водопроводу. На ці кошти було закуплено продукцію в заводу російського олігарха Мирона Горіловського. Така ж ситуація була і в Гостомелі, куди ТОВ “ТД “Євротрубпласт” постачав свою продукцію. Після де окупації Харківщини та Херсонщини, ТОВ “ТД “Євротрубпласт” виступав основним постачальником своїх товарів, за кошти міжнародних партнерів.

Слід зазначити, що в цьому процесі особливу роль відіграє Асоціація “Укрводоканалекологія”, яка виступає комунікаційним майданчиком між європейськими донорами та комунальними підприємствами і виробниками продукції. Міжнародним донорам такий формат зручний, адже вони не знають потреб України, а тут фактично є комунікатор, який знає потреби одних і можливості інших. Проте, за дивним збігом обставин, у проектах відбудови водопостачання за міжнародні кошти найбільшим постачальником продукції є ТОВ «ТД “Євротрубпласт” з російським слідом. На звернення громадськості, керівництво асоціації “Украводоканалекологія” повністю ігнорує питання участі росіян у відбудові. Більше того, наразі асоціація “Укрводоканалекологія” подала до суду на громадську організацію “Антикорупційний Блокпост”. Їх обурює той факт, що громадська організація вимагає припинити співпрацю комунальних підприємств з ТОВ “ТД “Євротрубпласт”.

В керівництві асоціації повністю відкидають аргументи, що це підприємство російського олігарха Горіловського, і зміна бенефіціарів відбулась не законно. Досить дивно, чому керівництво асоціації готове витрачати кошти членів на судовий процес, який фактично буде в інтересах російських власників групи Поліпластик. Дані дії керівництва асоціації “Укрводоканалекологія” Служба безпеки України вивчає в рамках кримінального провадження на предмет можливої співпраці зі структурами агресора керівництва асоціації “Укрводоканалекологія”, а саме президента Асоціації Новицького Д.Ю., віце-президента Асоціації Нікітіна А.М., директора Шкіня О.М.

Лист СБУ з приводу співпраці зі структурами агресора керівництва асоціації “Укрводоканалекологія”

Факт грубого порушення Указу Президента України про запровадження санкцій щодо М, Горіловського є те, що продукція підприємств які контролюються цим громадянином російської федерації до сьогодні продається державним і комунальним підприємствам. На сайті прозоро без проблем можна знайти тендери на постачання продукції за участі ТОВ “ТД “Євротрубпласт” для державних та комунальних підприємств. Загалом на суму 235 мільйонів гривень протягом 2023 року. Інша частина продукції із заводів Горіловського реалізовується через компанію Ігоря Стрільця ТОВ “Пайп Технолоджі”.

Можна констатувати, що бізнес російського олігарха Горіловського активно працює і розвивається в Україні використовуючи законодавчі прогалини, можливу складову корумпованості органів державної влади. Набуття Ігорем Стрільцем у власність активів М. Горіловського не є реальною угодою, а спрямована на приховування активів М. Горіловського від стягнення в користь держави.

Кейс з ТОВ “ТД “Євротрубпласт” викликає дуже багато питань до ефективності санаційної політики нашої держави. Вже на другий рік повномасштабного вторгнення можна констатувати, що російський бізнес, який працював в окупованому Криму всі 9 років та грубо порушував закони, сплачуючи податки в бюджет країни агресора, уникає покарання. А так не повинно бути, адже їхні кулі вбивають наших громадян.