ЄС планує чотирирічну фінансову підтримку України на десятки мільярдів євро – FT

Брюссель працює над чотирирічним планом фінансування України на десятки мільярдів євро, оскільки прагне поставити свою підтримку на більш стабільну і передбачувану основу, пише Financial Times.

Фінансовий пакет буде повʼязаний з вимогами щодо реформ, а також із контролем для забезпечення того, щоб гроші були витрачені належним чином.

За словами дипломатів та офіційних осіб ЄС, Єврокомісія розпочала роботу над пропозицією, яка допоможе задовольнити потреби країни не лише наступного, а й 2027 року. Прихильники плану кажуть, що він забезпечить Києву більшу прозорість та впевненість у своїх фінансах. Він також спрямований на те, щоб спонукати інших союзників, таких як США та Велика Британія, надати аналогічні довгострокові зобовʼязання.

Гроші можуть бути використані для загальної бюджетної підтримки України, розширивши поточний пакет макрофінансової допомоги ЄС на суму €18 млрд цього року. Кошти ЄС також можуть бути спрямовані на те, щоб допомогти Україні сплатити першочергові невідкладні потреби у відновленні, які лише цього року оцінюються у $14 млрд.

Раніше Єврокомісія презентувала програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Програма передбачає фінансування українського бюджету в обсязі до €1,5 млрд на місяць, що загалом становить до €18 млрд.