Україна та союзники проведуть мирний саміт без участі Росії – WSJ

Україна та її союзники планують саміт світових лідерів, на якому не буде Росії, з метою заручитися підтримкою умов Києва про припинення війни. Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

Плани зустрічі користуються підтримкою з боку європейських лідерів, включаючи президента Франції Еммануеля Макрона, які лобіюють участь країн, які стали на бік Росії або відмовилися зайняти позицію щодо війни.

Європейські офіційні особи кажуть, що вони працюють із Києвом над зміною мирного плану України з 10 пунктів таким чином, щоб зробити його більш прийнятним для інших світових держав, таких як Індія, Бразилія, Саудівська Аравія та Китай. У Європі прагнуть забезпечити, щоб у майбутніх переговорах як дипломатичну точку відліку використовувався план Києва.

На зустріч будуть запрошені президент США Джо Байден та інші вищі керівники Організації Північноатлантичного договору. Західні дипломати кажуть, що сам саміт може відбутися незадовго до щорічного саміту НАТО, який розпочнеться 11 липня. Ця зустріч у Вільнюсі буде присвячена військовій підтримці України та майбутнім відносинам Києва з організацією.

Як відомо, мирний план українського президента Володимира Зеленського складається з 10 пунктів і передбачає відновлення контролю над територією, повернення військовополонених і притягнення до відповідальності за військові злочини. Він також пропонує вирішити проблему ядерної безпеки, яка поставлена під загрозу через окупацію РФ Запорізької атомної електростанції, і продовольчої безпеки шляхом захисту експорту зерна.