G7 на саміті у Японії підтвердила військову та фінансову підтримку України

Лідери «Великої сімки» (G7) домовилися посилити санкції проти Росії та пообіцяли фінансову підтримку Україні, під час зустрічі в пʼятницю, 19 травня в Хіросімі (Японія).

Під час триденного саміту сторони обговорять воєнну агресію РФ в Україні, економічну безпеку, зелені інвестиції та ситуацію у Індо-Тихоокеанському регіоні. Президент України Володимир Зеленський візьме участь у зустрічі лідерів G7 в онлайн-режимі, а не особисто.

Як зазначає Reuters, у спільній заяві лідерів йдеться, що існуючі заходи проти Росії будуть розширені, а будь-який експорт, який може допомогти їй у війні проти України, буде обмежений у країнах G7.

За словами високопоставленого представника адміністрації президента США Джо Байдена, країни «Великої сімки» посилюватимуть тиск на Росію за допомогою додаткових санкцій, а також обмежень на товари, які вона використовує на полі бою.

Зокрема, адміністрація Байдена відключить приблизно 70 організацій із Росії та інших країн, які отримують експорт із США, додавши їх до чорного списку експорту Міністерства торгівлі. Також оголосить про санкції проти близько 300 організацій, суден і літаків за обхід існуючих санкцій або фінансове сприяння війні.

Країни G7 вирішили не вводити повну заборону на експорт до Росії, натомість розширять список заборонених товарів, які мають вирішальне значення для війни Росії в Україні, зокрема ті, що використовуються на полі бою, такі як експорт промислового обладнання та інструментів, йдеться у проєкті заяви. «Велика сімка» також буде націлена на ключові сектори, такі як виробництво, будівництво, транспорт та бізнес-послуги, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Країни «Великої сімки» погодяться працювати разом над відстеженням російських алмазів, але не битимуть повною забороною на торгівлю дорогоцінним камінням, повідомляють особи, знайомі з дискусіями.

Водночас Велика Британія, одна з держав-членів G7, припинить весь імпорт російських алмазів. Премʼєр-міністр Ріші Сунак також оголосив, що країна припинить імпорт нікелю, міді та алюмінію російського походження.

Також ЗМІ повідомляли, що лідери G7 обговорять пропозицію про проведення мирного саміту щодо України у відповідь на запит президента України Володимира Зеленського. Захід, в якому не братиме участь Росія, буде спрямований на просування плану Зеленського з 10 пунктів щодо припинення війни в Україні.