Туреччина заявила про продовження «зернової угоди» на два місяці

Угоду щодо «зернової ініціативи» пролонговано ще на два місяці – до 18 липня, повідомив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

За словами віцепремʼєра України Олександра Кубракова, «зернову угоду» розблоковано, але вона залишалася чинною, оскільки була продовжена в березні строком на 120 днів.

Туреччина продовжить зусилля, щоб забезпечити виконання всіх умов угоди та її продовження у наступному періоді. «Крім того, наші російські друзі заявили, що не перешкоджатимуть виходу турецьких суден із портів Миколаїв та Ольвія», – наголосив турецький президент.

Кубраков нагадав, що з середини квітня РФ почала обмежувати роботу ініціативи, а з травня фактично заблокувала її, відмовившись від реєстрації нового флоту та проведення інспекцій флоту, який іде на завантаження до українських портів. Майже 70 суден зараз очікують у територіальних водах Туреччини.

Як відомо, Організація Обʼєднаних Націй і Туреччина виступили посередниками в «зерновій угоді» щодо Чорного моря у липні минулого року, щоб допомогти впоратися з глобальною продовольчою кризою, яка посилилася через вторгнення Москви в Україну – одного з провідних світових експортерів зерна.

Близько 30,3 млн т зерна та продуктів харчування було експортовано з України в межах угоди, зокрема 625 000 т на суднах Всесвітньої продовольчої програми для операцій з надання допомоги в Афганістані, Ефіопії, Кенії, Сомалі та Ємені.