Європарламент проголосував за продовження безмитної торгівлі з Україною

Європейський парламент проголосував за продовження скасування ввізного мита на український експорт ще на рік, повідомив журналіст «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк у Twitter.

За таке рішення проголосували 537 євродепутатів, проти – 42, утрималися – 38.

Рішення стосується одностороннього призупинення як імпортних мит, так і антидемпінгових мит, запроваджених ЄС щодо української продукції, йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту. Тарифи не застосовуватимуться до фруктів і овочів, на які поширюється система вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки.

«Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС з 1 січня 2023 року промислова продукція підпадає під нульове мито, тому її не включено до нової пропозиції», – зазначається у повідомленні.

Як відомо, у травні 2022 року Рада ЄС затвердила рішення про скасування на рік мита і квот на українські товари. Рішення зупиняє усі тарифи згідно з розділом IV Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, які ще не були лібералізовані. Це стосувалося, зокрема, промислової продукції, оподаткування якої підлягало поступовому скасуванню до кінця 2022 року, фруктів і овочів, що підлягають системі вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції, що підлягає тарифним квотам.

Також скасовуються антидемпінгові мита та застосування загальних правил щодо імпорту з України.