Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику до пʼяти країн блоку до 5 червня

Європейська комісія до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини/ Про це йдеться у повідомленні ЄК.

Протягом цього періоду агропродукція зможе, як і раніше, постачатися в інші країни – члени блоку. Ці заходи будуть доповнені фінансовою підтримкою фермерів у пʼяти державах-членах і подальшими заходами щодо полегшення транзиту українського експорту зерна до інших держав-членів і третіх країн.

Насіння пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику українського походження може продовжувати проходити транзитом через Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію та Словаччину через загальну процедуру митного транзиту або вирушати до країни чи території за межами ЄС.

Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобовʼязалися скасувати свої односторонні заходи щодо пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику, а також будь-яких інших продуктів, що надходять з України.

Як відомо, Єврокомісія розглядає новий пакет підтримки для фермерів країн ЄС, які постраждали від напливу української сільськогосподарської продукції, що призвело до так званої зернової кризи.