В ЄС найближчим часом домовляться про закупівлю боєприпасів для України

Євросоюз протягом кількох днів завершить розробку плану закупівлі боєприпасів для України, повідомив верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель, пише Reuters.

“Так, деякі суперечності все ще є. Але я впевнений, що всі розуміють, що ми перебуваємо у надзвичайній ситуації. Я впевнений, що найближчими днями ми досягнемо (домовленості)”, – сказав Боррель.

Минулого тижня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив розчарування, що знакова угода, укладена минулого місяця для країн ЄС про спільну закупівлю артилерійських снарядів для Києва, досі не реалізована.

План спільних закупівель є частиною багатопланової угоди ЄС із постачання 1 млн артилерійських снарядів або ракет в Україну протягом 12 місяців та нарощування виробництва боєприпасів у Європі, схваленого міністрами закордонних справ минулого місяця.
Перший напрям плану передбачає виділення €1 млрд для відшкодування урядам ЄС видатків на відправку боєприпасів в Україну з наявних запасів.

Боррель наголосив, що цей трек уже запущено і він працює. Він сказав, що країни ЄС уже попросили компенсацію за боєприпаси на суму €600 млн.

Другий напрям, який коштує ще €1 млрд для фінансування спільних закупівель, ще не завершено. Представники ЄС заявили, що сподіваються підписати перші контракти зі збройовими фірмами наприкінці наступного місяця.

8 березня міністр оборони України Олексій Резніков перед зустріччю з європейськими колегами у Швеції повідомив, що Україні терміново потрібні артилерійські боєприпаси у великій кількості і проєкту пропозиції ЄС щодо використання €1 млрд на закупівлю снарядів буде недостатньо. Він додав, що Україна також має потребу в системах ППО, бронетехніці та танках.

20 березня представники країн ЄС погодили спільну ініціативу про постачання боєприпасів для України. Йдеться про закупівлю 1 млн снарядів для ЗСУ. Проєкт щодо спільної закупівлі боєприпасів підписали 18 країн, не підписали 10.