Європейська рада підтримала створення механізму реєстрації збитків України, завданих Росією

KYIV, UKRAINE- MARCH 21: A view of the aftermath of the Retroville shopping mall following a Russian shelling attack which killed Eight people on March 21, 2022 in Kyiv, Ukraine. (Photo by Andriy Dubchak / dia images via Getty Images)

Європейська рада підтримала створення міжнародного механізму для реєстрації збитків, завданих Росією під час військового вторгнення в Україну. Про це йдеться у висновках саміту лідерів ЄС, пише ЄП.

У документі вказується, що Європейський Союз залишається відданим підтримці відновлення та реконструкції України у координації з міжнародними партнерами.

“У цьому контексті Європейська рада підтверджує повну підтримку ЄС створення міжнародного механізму для реєстрації збитків, завданих Росією”, – йдеться у висновках.

В ЄС також заявили, що разом з партнерами активізують роботу з використання заморожених та іммобілізованих активів Росії для відновлення України та з метою відшкодування збитків, відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права.

Раніше Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

За оцінками СБ, Україна вже у 2023 році потребує $14 млрд для критичних і пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення. Для цього знадобиться $11 млрд додаткового фінансування понад те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік.

Загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення РФ, на лютий 2023 року сягнула $143,8 млрд.