Сі Цзіньпін заявив про “конструктивну роль” Китаю у врегулюванні “українського питання”

Russian President Vladimir Putin (L) and Chinese President Xi Jinping arrive to pose for a photograph during their meeting in Beijing, on February 4, 2022. (Photo by Alexei Druzhinin / Sputnik / AFP) (Photo by ALEXEI DRUZHININ/Sputnik/AFP via Getty Images)

Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі з Володимиром Путіним у Москві обмінявся «думками щодо українського питання», пише «Сіньхуа»

Зокрема, зазначається, що “відбувся поглиблений обмін думками щодо українського питання”. Сі Цзіньпін підкреслив, що “в українському питанні зростає кількість голосів на користь миру та раціональності”.

За його словами, “конфлікти, врешті-решт, вирішуються шляхом діалогу та переговорів”. Китай і надалі відіграватиме конструктивну роль у просуванні політичного врегулювання українського питання, заявив Сі.

Зі свого боку, російський диктатор заявив, що «РФ цінує Китай за те, що він послідовно відстоює неупереджену, обʼєктивну і збалансовану позицію, виступає за чесність і справедливість у вирішенні найважливіших міжнародних питань».

Як відомо, 20 березня Сі Цзіньпін на запрошення Путіна приїхав із державним візитом до Москви. Він прибув на переговори з російським лідером за кілька днів після того, як суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна.

Після неформальної зустрічі, яка тривала пʼять годин, відбулася відкрита частина розмови у представницькому кабінеті в Кремлі. На зустрічі Путін привітав Сі Цзіньпіна з переобранням на посаду голови КНР. Сі Цзіньпін сказав, що, на його думку, росіяни підтримають Путіна на виборах президента 2024 року. Візит Сі Цзіньпіна до Росії триватиме до 22 березня.

У США назвали візит китайського лідера до Москви «прикриттям» для злочинів Росії в Україні. Держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що візит Сі Цзіньпіна до Росії може вказувати на те, що Пекін не вважає РФ відповідальною за воєнні злочини в Україні, скоєні внаслідок її агресії.