Україна стала третім найбільшим імпортером зброї у світі — звіт SIPRI

Протягом 2022 року Україна вийшла на третє місце за глобальними обсягами імпорту озброєнь, попереду — Катар та Індія. Про це йдеться у звіті Стокгольмського інституту дослідження миру (SIPRI), опублікованому у понеділок, 13 березня.

За словами аналітиків, це сталося завдяки військовій допомозі з боку США та багатьох європейських держав після повномасштабного вторгнення Росії. Україна стала 14-м найбільшим імпортером озброєнь за 2018—2022 роки. За п’ятирічний період на країну припадає 2% світового імпорту озброєнь.

«Війна матиме значні наслідки для майбутніх відносин між постачальниками та одержувачами зброї в усьому світі», — прогнозують вони.

З 29 держав, які торік постачали зброю Україні, ключовими стали США — 35% від загального імпорту. На другому місці Польща — 17%, потім Німеччина — 11%, Велика Британія — 10%, Чехія —4,4%.

І хоча обсяг американського озброєння для Києва різко зріс, він усе одно був нижчим порівняно з рівнем експорту до Кувейту, Саудівської Аравії, Катару та Японії, ідеться у звіті. Країни отримали від США нову і сучасну зброю, таку як бойові літаки та системи ППО.

«У 2022-му році країни НАТО відхилили запити України на постачання бойових літаків і ракет великої дальності через занепокоєння, що це може призвести до подальшої ескалації. Водночас вони постачали таке озброєння іншим державам, залученим у конфлікти, особливо на Близькому Сході та в Південній Азії», — заявив старший науковий співробітник SIPRI Пітер Веземан.

У багатьох випадках постачання зброї однією державою фінансувалося іншими державами або Європейським Союзом через Європейський фонд миру. Зокрема, до кінця 2022 року ЄС виділив € 3,1 мільярда на військову техніку для України.

За оцінкою експертів, частка США у світовому експорті озброєнь збільшилася з 33% до 40%, частка Франції — з 7,1% до 11%, тоді як частка Росії скоротилася з 22% до 16%.