Росія завдала чергового масованого ракетного удару по Україні

Уночі та вранці 9 березня російські військові завдали масованого ракетного удару по Україні. Станом на 6:30 були зафіксовані обстріли енергетичних об’єктів у Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській та Житомирській областях, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

ППО збила 34 крилаті ракети та чотири дрони Shahed, загалом Росія здійснила 81 пуск ракет різного базування, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Росія вперше атакувала Україну ракетами різних типів, випустила аж шість крилатих ракет повітряного базування «Кинджал», заявив речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат. За інформацією речника, використовувалися різні літаки — стратегічної, дальньої авіаціїї.

За інформацією міністра енергетики, в результаті обстрілів пошкоджено останню лінію, яка живила ЗАЕС. Зараз станція працює на дизельних генераторах.

За даними Київської міської військової адміністрації, Росія випустила практично всі типи свого повітряного озброєння: починаючи від дронів Shahed і до майже всіх найменувань крилатих ракет. За попередніми даними, у Києві аеробалістична ракета типу «Кинджал» влучила в обʼєкт інфраструктури. Внаслідок повітряного удару по столиці в Голосіівському районі влучання в об’єкт інфраструктури. В Святошинському районі уламками ракети поранено дві людини, їм надається медична допомога. Також рештки ракети пошкодили автомобілі. В столиці частково задіяні екстрені відключення електроенергії.

За словами міського голови Києва Віталія Кличка, після ракетної атаки у зв’язку з екстренними відключеннями електроенергії 40% споживачів столиці без опалення. Водопостачання працює в штатному режимі.

У Золочівському районі на Львівщині унаслідок масової ракетної атаки загинули чотири особи, триває розбір завалів.

У Дніпропетровській області внаслідок атаки попередньо загинула одна людина, дві дістали поранення, було пошкоджено енергетичну інфраструктуру та промислові підприємства.

В Одеській області пошкоджено кілька ліній електропередач.

Харків і область зазнали масованої ракетної атаки. Внаслідок влучень було уражено обʼєкти критичної інфраструктури.

На Житомирщині є влучення в один з обʼєктів енергетичної інфраструктури дронами-камікадзе.

У ДТЕК повідомили, що внаслідок обстрілів постраждали три теплоелектростанції ДТЕК «Енерго». За попередньою інформацією, обійшлося без постраждалих.

Через ракетну атаку зафіксовано затримку 15 поїздів, зазначили в «Укрзалізниці». «У звʼязку з ворожою атакою по обʼєктах енергетичної інфраструктури маємо низку знеструмлених ділянок по країні, задіяно резервні тепловози. З-поміж 98 рейсів «Укрзалізниці» 10 затримуються на понад 1 годину, ще пʼять – на понад 30 хвилин», – сказано в повідомленні.