ЄС планує включити до нового пакету санкцій чотири російські банки, серед них – Альфа-Банк – Politico

Європейський союз має намір включити до нового пакету санкцій чотири російські банки, включаючи Альфа-Банк, також планується запровадити санкції проти 130 фізичних та юридичних осіб, пише Politico з посиланням на джерела.

«Нові фінансові санкції торкнуться чотирьох російських банків, включаючи найбільший приватний банк Росії — Альфа-Банк, заснований мільярдером Михайлом Фрідманом», – зазначає видання.

Також пакет передбачає заборону на участь громадян Росії у радах директорів критично важливих інфраструктурних компаній у ЄС.
Загалом у нові списки санкцій, запропоновані Польщею, країнами Балтії, Німеччиною, Францією та іншими кранами, планують включити 130 фізичних та юридичних осіб, у тому числі військових, ставлеників РФ на окупованих територіях, працівників державних ЗМІ та пропагандистів, а також компанії та фізособи в інших країнах, повʼязані з війною Росії в Україні або з ПВК «Вагнер», а саме в Малі та Ірані, яких звинувачують у продажу безпілотників та комплектуючих до них.

Окрім цього планується запровадити додаткові торгові заборони на імпорт у ЄС російського каучуку та бітуму та на експорт до Росії товарів ЄС, включаючи вантажні автомобілі, інші важкі транспортні засоби, будівельні машини, насоси та інші машини, що використовуються у будівельному секторі.

Пакет також включає додаткові заборони експорту електронних компонентів, які Росія може використовувати для виробництва зброї.
За словами джерел, поки що незрозуміло, чи потраплять алмази до нового санкційного пакету.

У Брюсселі планують внести до чорних списків судноплавну компанію, що базується в Дубаї, яку підозрюють у допомозі Росії в обході нафтових обмежень. Наразі посли зараз інформують свої столиці про плани Єврокомісії та обговорять новий пакет у середу, 15 лютого.