В США не виключають військових дій проти Ірану через ядерну програму

28 січня ізраїльські безпілотники атакували іранський оборонний завод. Ця атака сталася на тлі зростаючої напруженості через ядерну програму Ірану та продовження поставок зброї Росії, пише Wall Street Journal з посиланням на офіційних осіб США.

В адміністрації Джо Байдена не виключають військових дій, щоб перешкодити Ірану отримати ядерну зброю.

Офіційний Тегеран заявив, що ППО країни відбила спробу атаки трьох невеликих дронів на завод боєприпасів у місті Ісфахан, поруч із майданчиком, що належить Іранському центру космічних досліджень. Раніше проти нього США запровадили санкції за роботу над іранською програмою балістичних ракет.

В уряді Ірану заявили, що його ППО збила один із безпілотників, а два інших вибухнули над складом і завдали незначних пошкоджень даху.
Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдоллахян назвав вибух боягузливим ударом. «Такі дії не можуть вплинути на рішучість і намір наших експертів щодо мирного ядерного прогресу», – сказав він.

Ізраїльські військові відмовилися від коментарів. Речник Пентагону, бригадний генерал Патрік Райдер заявив, що американські збройні сили не беруть участі в ударах по Ірану.

Атака безпілотників на обʼєкти в місті Ісфахан мала «величезний успіх», попри заяви Ірану про протилежне, пише ізраїльське видання The Jerusalem Post, посилаючись на інформацію західних розвідувальних джерел. Було завдано чотири удари по обʼєкту, що розробляє сучасну зброю, зазначає видання.

Ізраїль не бере на себе відповідальність за удари, але більшість західних розвідувальних та іранських джерел приписують їх Моссаду, зазначає видання.

Водночас уряд США не виключає військових дій, щоб перешкодити Ірану отримати ядерну зброю, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен в інтервʼю Al Arabiya. За його словами, іранська влада мала змогу повернутися до міжнародної ядерної угоди наприкінці літа минулого року, проте вона її відкинули.

«Тепер наша увага зосереджена на багатьох речах, які сталися з тих пір, включаючи жахливі репресії проти іранського народу, коли молоді люди, зокрема жінки, відстоювали свої основні права, і дуже важливі спільноти роблять те ж саме і жорстоко репресуються режимом. У той же час ми бачимо, як Іран підтримує Росію в її агресивній війні проти України, надаючи їй безпілотники і, можливо, інші системи озброєнь», – сказав Блінкен під час поїздки на Близький Схід.

При цьому Блінкен наголосив, що надає перевагу дипломатичному шляху.

Як відомо, у 2018 році тодішній президент США Дональд Трамп вийшов із «іранської ядерної угоди», звинуватив Іран у порушенні угоди й відновив усі запроваджені проти Тегерана санкції. Відтоді Іран продовжує відкрито просувати ядерну програму попри заклики не робити цього, а сторони ведуть переговори про параметри відновлення угоди.