Польща планує створити коаліцію для надання Україні озброєння

Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький пообіцяв створити коаліцію країн, які готові пожертвувати деякі з найпередовіших озброєнь Європи для України, незалежно від того, чи братиме участь Німеччина, пише The New York Times.

Водночас Берлін не перешкоджатиме Польщі відправити танки німецького виробництва в Україну, заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

На Німеччину наростає тиск, щоб вона санкціонувала передачу Україні своїх бойових танків Leopard 2, які знаходяться на складах багатьох європейських країн і які Київ вважає вкрай важливими для своїх воєнних дій. Польські офіційні особи найбільш активно закликають Німеччину підписати договір, що вона має зробити за законом як виробник танків.

Також голова комітету Палати представників США із закордонних справ Майкл МакКол заявив в ефірі ABC, що Сполученим Штатам слід відправити в Україну як мінімум один Abrams M1 – свій найкращий танк, щоб переконати Німеччину дати зелене світло для танків Leopard.

За словами офіційних осіб, заклики України до Заходу про танки та більшу кількість зброї набули ще більшої актуальності з наближенням весни, коли обидві сторони війни готуються до наступу.

На Українському сніданку в Давосі президент України Володимир Зеленський розкритикував заяву Шольца щодо умов надання німецьких танків Україні. 19 січня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр оборони України Олексій Резніков в офіційній заяві запросили в країн-партнерів постачання танків Leopard 2.

20 січня на авіабазі США «Рамштайн» у Німеччині проходила зустріч контактної групи з оборони України, в якій брали участь країни НАТО та інші держави. За підсумками восьмої зустрічі контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн» союзники домовилися передати Україні додаткове озброєння, заявив міністр оборони США Ллойд Остін. Водночас Німеччина поки не прийняла рішення про передачу Україні танків Leopard. Велика Британія вже оголосила про постачання сучасних танків Challenger, що стало першим таким внеском з боку західних країн.